Vezels stimuleren
de stoelgang en de darmwerking

Vezels

Vezels is een verzamelnaam voor diverse stoffen als psyllium, cellulose en appelvezels. Deze stoffen hebben gemeen dat ze uit planten komen en onverteerbaar zijn. Dit wil zeggen dat vezels niet worden opgenomen in de dunne darm.

Er bestaan oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op in water en onoplosbare vezels niet. Vezels worden ook wel ingedeeld in fermenteerbaar en niet-fermenteerbaar. Bij deze indeling gaat het om de afbraak door bacteriën in de darm (fermentatie).

Vezels in de voeding

Vezels zitten voornamelijk in voeding als volkorenbrood, roggebrood, muesli, havermout, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, groente, fruit, noten en zaden. Vezelrijke producten bevatten vrijwel altijd beide typen vezels.

Vijf sneetjes volkorenbrood bevatten samen ongeveer 10 gram vezels. Een appel bevat ongeveer 3 gram vezels.

Functie van vezels

Vezels zijn vooral van belang voor de spijsvertering. Zo hebben ze een stimulerende rol in het kauwproces en de speekselproductie in de mond. Daarnaast hebben vezels een gunstige invloed op de maagontlediging waardoor er eerder een gevoel van verzadiging optreedt. Vezelrijk eten vermindert dan ook het hongergevoel en kan helpen om op gewicht te blijven.

In de dunne darm zorgen vezels ervoor dat het voedsel minder snel door de darmen wordt gevoerd waardoor de opname van koolhydraten geleidelijker verloopt. Vezels blijken naast de bovengenoemde gunstige invloeden ook een positief effect te hebben op hart en bloedvaten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vezels geeft aan hoeveel vezels een persoon dagelijks via de voeding moet binnenkrijgen. In Nederland geldt voor volwassenen een ADH van 30-40 gram vezels per dag. Dit komt neer op circa 7 bruine boterhammen, een portie aardappelen, 2 ons groenten en 2 stuks fruit. De gemiddelde inname van vezels in westerse landen ligt echter rond de 15-25 gram per dag.

Aanvullen van de vezelinname

Om het lichaam van extra vezels te voorzien, kunt u de voeding aanvullen met vezeltabletten. De natuurlijke vezeltabletten van FitForMe bevatten onder andere psyllium (vlozaad) en appelvezels en leveren een bijdrage aan uw dagelijkse vezelinname. Hiermee wordt uw natuurlijke stoelgang en darmwerking gestimuleerd. Daarnaast kunnen de vezeltabletten ook een hulpmiddel zijn om op gewicht te blijven. Vezels geven een verzadigd gevoel, terwijl ze zelf nauwelijks calorieën leveren.