Natrium is van belang
voor de vochthuishouding

Functie van natrium

Het mineraal natrium is van belang voor het evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam. Samen met kalium is natrium ook belangrijk voor het doorgeven van prikkels door de zenuwen en het samentrekken van de spieren.

Daarnaast levert natrium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, eveneens samen met het mineraal kalium.

Gratis startpakket

Bestel eenvoudig uw gratis startpakket WLS multivitamines en ontvang deze al de volgende (werk)dag kosteloos bij u thuis!

Natrium in de voeding

In bijna alle voedingsmiddelen en dranken komt natrium voor. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor.

Natrium is ook een belangrijk onderdeel van keukenzout (natriumchloride). Dat wordt tijdens het bereiden van de maaltijd of aan tafel vaak aan onze voeding toegevoegd.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van natrium

Er is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor natrium in Nederland vastgesteld. Aangenomen wordt dat per dag niet meer dan 500 mg natrium of 1,5 gram keukenzout nodig is om in de behoefte via de voeding te voorzien. De Gezondheidsraad adviseert niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.

Aanvullen van natrium bij langdurige inspanning

In Nederland wordt er over het algemeen te veel natrium via de voeding ingenomen. Gemiddeld krijgen we 3600 mg natrium per dag binnen met de voeding, hetgeen overeenkomt met 9 gram keukenzout. Dit is te veel in vergelijking met de aanbeveling van maximaal 6 gram keukenzout per dag. Een teveel aan natrium wordt uitgescheiden via de urine en transpiratievocht. Door een teveel aan natrium worden echter de nieren en het hart extra belast.

Na langdurige inspanning, kan het lichaam via zweet echter veel natrium verliezen. In dat geval is het van belang extra natrium te gebruiken. Door extra te drinken en eventueel zoutoplossingen te gebruiken kan het natrium gehalte worden aangevuld.