Mineralen zijn belangrijke bouwstenen
voor een gezond leven!

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Net als vitamines zijn mineralen stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Om deze reden dienen ze voldoende aanwezig te zijn in de voeding.

In het lichaam worden mineralen opgenomen via de dunne darm. Voor een optimale opname dienen ze in een 'oplosbare' vorm aanwezig te zijn.

Gratis startpakket

Bestel eenvoudig uw gratis startpakket WLS multivitamines en ontvang deze al de volgende (werk)dag kosteloos bij u thuis!

Opneembaarheid van mineralen

Het gemak waarmee ons lichaam mineralen opneemt, hangt af van hun bio-beschikbaarheid. Deze wordt bepaald door de samenstelling en structuur van onze voeding. Daarnaast is van een aantal mineralen vastgesteld dat ze de opname van elkaar beïnvloeden. Zo zorgt een teveel aan calcium voor een minder goede opname van ijzer.

Hoeveel mineralen zijn er?

De meest bekende mineralen zijn: kalk of calcium, natrium, kalium en magnesium. Daarnaast heeft het lichaam kleinere hoeveelheden nodig van ijzer, jodium, fluoride, zink, koper, mangaan, chroom en molybdeen. Deze stoffen worden daarom spoorelementen genoemd. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid die dagelijks nodig is. Van mineralen heeft het lichaam meer nodig dan van spoorelementen.

Een gevarieerd voedingspatroon bevat normaal gesproken voldoende mineralen om in onze behoefte te voorzien. Vaak hebben we het echter te druk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Daarnaast hebben meer factoren invloed op de behoefte aan mineralen.
Meer informatie over de functie en Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van de afzonderlijke mineralen, kunt u vinden via het menu aan de rechterzijde. Voor het gemak zijn ook de spoorelementen te vinden onder ‘mineralen’.

Verschil met vitamines

Vitamines en mineralen hebben weinig verschillen. Ze zijn namelijk beiden onmisbaar bij veel processen in ons lichaam. Het belangrijkste verschil is scheikundig van aard. Vitamines zijn organische stoffen en komen uit de levende natuur, terwijl mineralen anorganische stoffen zijn en uit de levenloze natuur komen. Een voorbeeld om dit verschil te verduidelijken: planten zijn levende natuur en kunnen bepaalde vitamines zelf aanmaken. Voor mineralen hebben planten echter de aarde nodig om deze stoffen op te nemen.