Antioxidanten helpen
beschermen tegen vrije radicalen

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen te beschermen tegen oxidatie. Het woord 'antioxidant' betekent ook 'tegen oxidatie'. De belangrijkste rol van antioxidanten is het beschermen van de lichaamscellen tegen zogeheten vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in het lichaam vrij komen bij oxidatie, bijvoorbeeld tijdens het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen. Daarnaast zijn vrije radicalen aanwezig in sigarettenrook en vervuilde lucht.

Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen onschadelijk gemaakt worden. Voorbeelden van stoffen met een zogenoemde antioxidantwerking zijn de vitamines C en E en de mineralen selenium (seleen) en zink.

Antioxidanten in voeding

In allerlei voedingsmiddelen zijn antioxidanten van nature aanwezig. Ze zitten met name in groenten, fruit en noten, maar ook rode wijn, thee en chocolade bevatten antioxidanten. Belangrijke antioxidanten in de voeding zijn onder andere vitamine C en vitamine E, chroom en zink. Tegenwoordig worden antioxidanten ook toegevoegd aan producten, zoals yoghurtdrank, vanwege hun positieve invloed op de gezondheid.

Werking van antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling. Ze zijn in alle lichaamscellen aanwezig. Onze lichaamscellen worden, zoals eerder omschreven, beschermd tegen vrije radicalen door een aantal antioxidantenzymen en door voedingsstoffen, zoals vitamine E, met een antioxidantwerking.

Het feit dat een bepaalde stof een antioxidantwerking heeft, zegt echter niet zoveel. De mate van bescherming tegen vrije radicalen is afhankelijk van twee factoren. De eerste factor is het vermogen van de stof om in voldoende mate te worden opgenomen in het lichaam. Ten tweede dient de stof op de juiste plaats in het lichaam (de cel) aanwezig te zijn.