Over voedingsstoffen

Wat zijn voedingsstoffen en wat is hun functie?

Dat gezond eten belangrijk is voor een goede gezondheid is algemeen bekend. Via onze voeding krijgen we immers voedingsstoffen binnen die essentieel zijn voor ons lichaam. De opname van voedingsstoffen vindt plaats in het spijsverteringsstelsel. Ze spelen na de opname een belangrijke rol bij vele processen in het lichaam, zoals de opbouw en het herstel van het lichaam en de energievoorziening. Sommige voedingsstoffen zijn tevens antioxidanten.

Verschillende soorten voedingsstoffen

Voedingsstoffen kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, te weten: eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten (zetmeel en suikers) en een groot aantal vitamines en mineralen. Andere belangrijke bestanddelen in de voeding zijn vezels en water.

Vezels zijn de onverteerbare delen van plantaardige producten die de darmwerking stimuleren. Water is onder andere van belang voor het transport van de voedingsstoffen en voor de temperatuurregeling. Klik op een van onderstaande categorieën om verder te lezen:
Vitamines
Er zijn 13 verschillende vitamines. Lees alles over de functie, ADH en meer.

Mineralen
Ieder mineraal heeft zijn eigen functie. De bekendste zijn calcium en magnesium.

Essentiele vetzuren
Essentiële vetzuren maakt het lichaam niet zelf, maar halen we uit onze voeding.

Vezels
Vezels spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering.

Macro en micro

Eiwitten, vetten en koolhydraten worden ook wel macrovoedingsstoffen genoemd. Het lichaam heeft er vrij veel van nodig. Deze voedingsstoffen worden dan ook gemeten in gram en zijn de brandstof voor het lichaam. Daarnaast zijn ze ook nodig voor de opbouw en onderhoud van de spieren, hormonen, organen, enzymen en het bloed.

Vitamines en mineralen worden ook wel de microvoedingsstoffen genoemd. Er is van deze voedingsstoffen minder nodig dan van de macrovoedingsstoffen. De hoeveelheden worden daarom aangegeven in milligram (mg) of microgram (mcg of µg). Vitamines en mineralen leveren geen energie, maar zijn onder andere nodig voor het vrijmaken van de energie uit de macrovoedingstoffen en van de aminozuren uit eiwit.

De Gezondheidsraad heeft voor bijna alle vitamines en mineralen aanbevelingen opgesteld voor de hoeveelheid die gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze aanbevelingen worden de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) genoemd.