Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

6 krachtige technieken om je mentale gezondheid te boosten na je maagverkleining

Een maagverkleining gaat niet alleen over afvallen, meer energie en het verbeteren van je fysieke gezondheid. De operatie verandert je lichaam én geest. Aandacht voor lichamelijke veranderingen is dus net zo belangrijk als je mentale welzijn. In deze blog leer je waarom mentale gezondheid key is en welke 6 krachtige technieken je mindset elke dag een boost geven.

Waarom is mentale gezondheid essentieel?

Wij geloven dat een sterk lijf niet zonder een gezonde, veerkrachtige mindset kan. Zeker na een maagverkleining, omdat er zóveel gebeurt. Hoewel de meeste mensen tevreden zijn met het resultaat, laat een recent onderzoek zien dat angststoornissen en depressies regelmatig voorkomen na de operatie. Mogelijk bestonden deze klachten al vóór de ingreep, maar ze kunnen ook ontstaan door alle razendsnelle veranderingen erna. Of je nu moet wennen aan deze veranderingen, je verwachtingen moet bijstellen of een negatief lichaamsbeeld hebt. Zet je mentale gezondheid altijd op de eerste plaats. Deze 6 krachtige technieken helpen je hierbij.


1. Kijk naar voeding en multivitaminen

Het is meer dan een gezegde: je bent écht wat je eet. En wat je in je mond stopt, heeft niet alleen effect op je lichamelijke gezondheid. Het speelt ook een cruciale rol in je mentale welzijn. Voeding zoals groenten en fruit zitten vol vitaminen en mineralen die lichamelijke processen beïnvloeden, waaronder je hormonen. Die hebben weer invloed op emoties, stemming en mentale veerkracht. Zorg daarom goed voor jezelf met een gezond eetpatroon en vergeet je dagelijkse WLS multivitaminen niet om je fysieke én mentale gezondheid te ondersteunen.


2. Haal goed adem

Je ademhaling weerspiegelt je welzijn. Bij stress adem je oppervlakkig en snel. Ben je ontspannen, dan is je ademhaling langzaam en diep. Kalmeer je zenuwstelsel en geest door je te focussen op je ademhaling. Probeer hiervoor de 4-7-8 ademhaling. Zorg dat je comfortabel zit of ligt en sluit je ogen. Adem in door je neus voor 4 tellen. Houd vast voor 7 seconden en adem uit door je mond voor 8 seconden. Herhaal dit 5 keer en voel hoe je lichaam ontspant.

 

3. Breng je hoofd tot rust met meditatie

Meditatie is een krachtige tool om te ontspannen, helderheid te krijgen en angst, stress en verdriet te verminderen. Het mooie is dat je niet spiritueel of zen hoeft te zijn om te mediteren. Iedereen kan leren de aandacht naar binnen te richten, op de ademhaling. Door gedachten te observeren in plaats van erin mee te gaan, brengt meditatie je in het huidige moment. Online kun je allerlei meditaties vinden, van geleide sessies tot visualisaties.

 

4. Beweeg je lichaam

Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook cruciaal voor je mentale gezondheid. Als je onrustig, down of overstuur bent, helpt bewegen om het feel-good hormoon endorfine aan te maken. Schud je lichaam of dans alsof niemand kijkt. Of probeer rustige yogavormen die geschikt zijn na een maagverkleining. Yin, restorative en yoga nidra werken kalmerend en stressverlagend.

 

5. Doe dingen waarvan je houdt

Weet je nog hoe je als kind de tijd en alles om je heen vergat als je speelde, tekende of iets anders creatiefs deed? Ervaar dat gevoel opnieuw door iets te doen waaraan je plezier beleeft en waarin je jezelf kunt verliezen. Of het nu tekenen, schilderen, schrijven is of iets anders is. Deze activiteiten brengen je uit je hoofd en in het moment.

 

6. Verbind je met anderen

Tijdens moeilijke momenten kan het verleidelijk zijn om je terug te trekken en sociale contacten te vermijden. Terwijl tijd doorbrengen met mensen die je liefhebt, wonderen doet voor je welzijn. Zoek diegenen op die je plezier brengen. Die je aan het lachen maken en je op waarde schatten. Deel hoe je je voelt, sta open voor afleiding en je zult merken dat het je goed doet.

 Dit zijn slechts een paar ontspanningstechnieken om je mentale gezondheid te boosten. Ga naar deze blog voor meer inspiratie voor een sterke, gezonde mindset.


We zijn er voor je

Als je dit leest, betekent het dat je jouw mentale welzijn serieus neemt. Maar, we begrijpen ook dat het niet elke dag lukt om deze technieken in de praktijk te brengen. Weet dat je niet alleen bent. Neem gerust contact met ons op als je hulp nodig hebt. We zijn er voor je.

Validated