Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Voorbereiden op een Gastric Bypass – met Remco Renes

Wat komt er allemaal op je af als je voor een Gastric Bypass kiest? Hoe verloopt het voortraject in het ziekenhuis? En hoe bereid je je goed voor op de operatie? In deze aflevering deelt Remco over zijn voorbereiding op deze ingrijpende keuze. Ook vertelt hij hoe hij zijn eet- en leefgewoontes al vóór de ingreep drastisch omgooide en wat dat hem opleverde.

Luister naar deze podcast en ontdek:

  • Waarom Remco voor een Gastric Bypass koos in plaats van een andere operatie
  • Welke specialisten je spreekt tijdens het voortraject en wat dat brengt
  • Of Remco een emotie-eter was of voornamelijk uit gewoonte at
  • Waarom werken aan je mentale gezondheid vóór de operatie essentieel is
  • Hoe Remco vóór de ingreep al zijn eet- en leefstijl aanpaste


De podcastaflevering beluister je hier. Een deel van het interview lees je hieronder.


In de vorige aflevering vertelde je dat je voor een Gastric Bypass koos. Wat voelde je nadat je de knoop had doorgehakt?

“Ik vond het heel spannend. Ik was zo benieuwd naar hoe ik er daarna uit zou zien. Ik was namelijk niet blij met hoe ik eruitzag. En ik wilde mijn neefjes en nichtje ook zien opgroeien. Daarnaast had ik in die tijd ook een kinderwens. Als ik een kind zou groot brengen, wilde ik ook met hem of haar kunnen spelen en voetballen. Maar ik was al moe na een aantal trappen van het appartementencomplex waar ik woonde. Toen ik groen licht kreeg, voelde ik ook positieve spanning. Van nu gaat het echt gebeuren.”

 

Waarom koos je voor een Gastric Bypass en niet een van de andere operaties?

“Vooral door mijn darmproblemen. Ik had daar al jaren last van. Ik kon weinig, soms lag ik dagen op bed van de pijn. Dat had veel impact op mijn werk en privéleven. Bij een Gastric Bypass wordt je dunne darm ingekort en omgeleid, daardoor kon ik mogelijk van mijn darmklachten afkomen.”

“Ik at alles wat ik lekker vond en de hele dag door. Soms liet ik wel 5 keer per week eten thuisbezorgen. In het ziekenhuis kwam ik erachter dat ik soms wel 4000 calorieën op een dag binnenkreeg.”

Wat hoopte je dat de operatie je verder zou brengen?

“Met die Gastric Bypass ga ik blijvend afvallen, dacht ik. Maar ik ken ook mensen die weer aankwamen na de operatie. Het heeft alles te maken met je mindset. Al beslis je het niet zomaar, de operatie was voor mij wel de eerste grote stap om op gewicht te komen.”


En dan begint het hele traject. 

“Ja, ik ben geopereerd in het ziekenhuis in Tilburg. Daar spreek je met allerlei specialisten, zoals een diëtist. Die wil weten wat, hoe en wanneer je eet. Maar ook wat je hoogte- en dieptepunten zijn als het gaat om voeding. Dat heeft me wel bewust gemaakt over wat ik eet en waarom ik daarvoor kies. Ik at alles wat ik lekker vond en de hele dag door. Soms liet ik wel 5 keer per week eten thuisbezorgen. In het ziekenhuis kwam ik erachter dat ik soms wel 4000 calorieën op een dag binnenkreeg.”

“Ik at voornamelijk uit gewoonte. Ik kan me voorstellen dat als je een emotie-eter bent, sneller terugvalt in oude patronen en je eerst op een andere manier hulp nodig hebt.”

Vervolgens spreek je met een psycholoog. Hoe gaat dat?

“Je kijkt samen waar je vandaan komt en of je dingen hebt verwerkt. Zoals in mijn geval een depressie. Je bespreekt ook je eetgedrag. Eet je uit emotie of is het een patroon? Ik at meer uit gewoonte. Je lichaam raakt gewend aan zoveel eten en vraagt er ook om, terwijl je geen honger maar trek hebt. Ik ben best een open boek en vond de gesprekken met de psycholoog prettig. Ik kan me ook voorstellen dat als je een emotie-eter bent, sneller terugvalt in oude patronen en je eerst op een andere manier hulp nodig hebt. Het gaat ook echt om het mentale stuk.”

 

Kun je daar meer over vertellen?

“Achteraf ben ik heel tevreden over de beslissing en de manier hoe ik het aanpak in mijn leven. Als mijn mentale stuk niet op orde was geweest, had ik me niet zo trots kunnen voelen. Mijn advies is om altijd hulp te vragen en aan je mentale gezondheid te werken. Dat is echt belangrijk.”


Naast het mentale is ook het fysieke stuk essentieel.

“Zeker, zo bespreekt de chirurg de verschillende operaties met je. Hij kijkt of je gezond genoeg bent voor de operatie en of er complicaties zijn. Ik had naast mijn darmklachten last van maagzuur, een hoge bloeddruk en diabetes type 2. Daarnaast krijg je nog allerlei metingen en scans.”

“Ik wilde alvast wennen aan het nieuwe eetpatroon. Ik had al wat onderzoek gedaan, las etiketten om te weten waar veel suiker in zit en ik begon met meerdere eetmomenten per dag.”

Wat ben je zelf gaan doen ter voorbereiding? 

“Ik wilde alvast wennen aan het nieuwe eetpatroon. Ik had al wat onderzoek gedaan, las etiketten om te weten waar veel suiker in zit en ik begon met 7 eetmomenten* per dag. Ik lette op mijn eiwitten, ging ontbijten wat ik daarvoor niet deed. En ik koos voor slimme eetwissels. Kipfilet op brood in plaats van jam of chocoladepasta. Humus in plaats van boter. Een bakje yoghurt met ongebrande zaden en noten, fruit tussendoor. Wat je het beste kunt eten, is voor iedereen verschillend natuurlijk. Daarom is de begeleiding vanuit het ziekenhuis ook zo fijn.”

 

Want je wil anders leren eten, niet beginnen aan het volgende dieet.

“Ja, want dit nieuwe eetpatroon moet je na de operatie je leven lang volhouden. Daarom probeer ik alles te eten, ik ontzeg mezelf niets. Zo eet ik ook toetjes, al kies ik dan voor de gezondere variant. Ik wat er in het product en ik test uit hoe iets valt. Zo eet ik nog steeds wel eens een frietje, ook nu ik geopereerd ben, maar dan een kleine portie. Door deze aanpassingen in voeding en meer beweging, viel ik al best wat af voor de operatie.”

 

Wat kun je mensen meegeven die wachten op een maagverkleining?

“Mij heeft het geholpen om al aan de slag te gaan in de tijd tussen de aanmelding en de ingreep. Ik spreek ook mensen met een maagverkleining die dat niet hebben gedaan. Zij beseffen zich nu pas hoe zwaar het is na de operatie. Dus start nu. Ga meer bewegen, begin met het nieuwe eetpatroon en meerdere eetmomenten over de dag. Zo wordt het een routine en kun je ervaren wat het met jou en je lichaam doet.”

Meer weten over herstellen van een Gastric Bypass?

In deze aflevering deelt Remco zijn ervaringen over het herstel. De podcast en het interview vind je hier.

Validated