Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Het eerste jaar na een Gastric Bypass – met Remco Renes

In deze podcastaflevering duiken we in het eerste jaar na een Gastric Bypass operatie. Deze periode noemen we ook wel de honeymoon fase. Een tijd waarin de meeste mensen veel en snel afvallen, zich goed voelen en steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Remco zit nog midden in zijn eerste jaar. Hij deelt hoe het met hem gaat, over de veranderingen én de ups en downs.

Luister naar deze podcast en ontdek:

  • Waarom Remco een paar maanden na de operatie weer in het ziekenhuis lag
  • Hoeveel hij is afgevallen en wat hij nu ervaart als hij in de spiegel kijkt
  • Hoe Remco eet, beweegt en wat hij verder doet om gezond te blijven
  • Dat de grootste veranderingen niet zozeer in de kilo’s zitten
  • Een belangrijke tip als je een maagverkleining overweegt


De podcastaflevering beluister je hier. Een deel van het interview lees je hieronder.


Je zit nog midden in je eerste jaar na je Gastric Bypass. Hoe gaat het tot nu toe?

“Ja, grappig dat het eerste jaar de honeymoon fase wordt noemt, want ik voel me inderdaad kiplekker. Al was dat een paar maanden geleden wel anders. Ik kreeg namelijk 2 darmhernia’s. Het doet onbeschrijfelijk veel pijn en ik schrok enorm. Daarvoor ben ik dus opnieuw geopereerd. Een darmhernia na een maagverkleining komt niet heel vaak voor, maar ik had er toch liever op voorbereid willen zijn.”

 

Wat heftig. Hoelang duurde het voordat je daarvan herstelde?

“Ik moes weer 6 tot 8 weken herstellen. De eerste weken nam ik rust, maar eigenwijs als ik ben, probeerde ik weer snel aan het werk te gaan. Ik kon ook een tijdje niet sporten. Daarom voelde de eerste periode niet bepaald als een honeymoon fase. Die begin ik nu pas te ervaren. Dat ik denk van: oké, je mag er zijn. Ik voel me gelukkig.”

“Op mijn zwaarst woog ik rond de 130 kilo, nu weeg ik 85 kilo. Ik ben bijna 50 kilo kwijt!”

Hoeveel ben je afgevallen en hoe gaat het nu met je?

“Op mijn zwaarst woog ik rond de 130 kilo, nu weeg ik 85 kilo. Ik ben bijna 50 kilo kwijt! Ik heb mijn energie weer terug. Ik straal weer en voel me trots. Ik leg minder druk op mezelf en alles gaat meer in een natuurlijke flow. Meer weer vanuit de oprechte ik. Ik ben lang mezelf niet geweest en ik denk dat anderen dat ook zo hebben ervaren. Natuurlijk, ik zie ook mijn wondjes en littekens als ik in de spiegel kijk en daar vind ik wat van. Alleen focus ik me nu vooral op wat ik wél mooi vind en waar ik blij mee ben.”


Hoe was dat een jaar geleden? Wat zag je toen in de spiegel?

“Ik heb mezelf nooit als dat dikkertje gezien. In de spiegel vond ik altijd wel dat ik er leuk uitzag. Totdat iemand een foto van me maakte en ik dacht: dat ben ik niet, dat kan niet. Als nu iemand een foto van me maakt, zie ik naast mijn persoonlijkheid en uitstraling dat ik er mag zijn. Ik kijk nu met meer waarde naar mezelf.”

“Ik sta veel meer stil bij mooie momenten. Ik zorg dat ik niet verdwaal in mijn hoofd of mezelf verstop achter een masker.”

Wat is er persoonlijk voor je veranderd?

“Ik sta veel meer stil bij mooie momenten. Ik zorg dat ik niet verdwaal in mijn hoofd of mezelf verstop achter een masker. Ik probeer veel meer in het moment te zijn. Genieten van de tijd die ik met familie en vrienden doorbreng. Ik vind het weer fijn om te winkelen. Vroeger paste ik niks en kocht ik al mijn kleding online. Nu kan het allemaal weer en voel ik me een stuk zekerder.”

 

Wat doe je nu wel wat je voorheen niet deed?

“Ik vertel open en eerlijk wat ik meemaak. Op social media, maar ook in gesprekken met mensen in mijn omgeving. Niet altijd makkelijk, maar ik durf lastige onderwerpen nu aan te kaarten, terwijl ik vroeger alles maar voor lief nam. Ik was ook niet open over mijn emoties. Mensen moesten maar aan me aflezen hoe ik me voelde, ik zei er niets over. Nu is dat wel anders.”


Ieder mens heeft af en toe ook een mindere dag, dat hoort bij het leven. Hoe ga jij daarmee om?

“Vroeger bleef ik dan gerust tot 4 uur ’s middags in bed liggen. Nu kruip ik ook op bed, maar dan om een halfuur te mediteren. Ik luister naar een geleide meditatie, let op mijn ademhaling en ben bewust in het moment. Af en toe een wandeling maken of naar de sportschool helpt me ook. Al is het met tegenzin, je maak toch een gezonde keuze. Uiteindelijk zorgen al die kleine dingen voor de grote verandering.”

 

Ook door voeding voel je je goed en energiek. Hoe eet jij op dit moment? 

“Ik eet nog steeds 7 kleine porties per dag*. Soms daag ik mezelf uit en ik pak een stukje chocola of 2. Natuurlijk maak ik ook wel eens verkeerde keuzes. Maar over het algemeen gaat het goed en heb ik mijn structuur gevonden. Ik kan alles wel eten al kies ik wel bewust, bijvoorbeeld voor volkorenpasta, bloemkoolrijst en zoete aardappel. Ik eet yoghurt met fruit en zaden. Ik zorg voor afwisseling. Ik kook nog wel te veel en houd vaak porties over. Dan vries ik het in voor later, meal preppen noemen ze dat. Anderzijds kan er altijd iemand blijven eten. Hartstikke leuk.”

 

Zijn er naast eten ook andere dingen die je helpen om gezond te leven?

“Nadat ik herstelde van mijn darmhernia’s, begon ik weer te sporten. Ik ga 2 keer per week naar de sportschool, als ik zin heb een 3e keer. En ik roei elke dag een kwartier. Omdat ik te snel afviel, mag ik geen 10.000 stappen meer zetten en moet ik het wat rustig aan doen. Verder neem ik multivitaminen, als was dat nog best een zoektocht. Het valt bij iedereen anders namelijk. Zo vind ik capsules zwaar op de maag, waardoor ik snel vol zit. Terwijl een kauwtablet prima werkt. Daarnaast gebruik ik Calcium Soft Chew waaraan vitamine D is toegevoegd. Het is net een snoepje, daar ben ik wel blij mee. Je moet dus echt kijken wat voor jou lekker valt.”

“De grootste veranderingen gaan niet over de kilo’s. Ik sta bijna nooit meer op de weegschaal en eet alles wat ik lekker vind. Wel maak ik gezonde keuzes en ik ben veel zelfbewuster.”

Wat misschien ook veranderd is, zijn de complimentjes die je krijgt over de nieuwe versie van jezelf. Hoe ervaar je die reacties?

“Heel leuk natuurlijk, maar ze komen nog niet helemaal binnen. Ik denk vanuit onzekerheid. Ook heb ik het idee dat mensen denken dat ik verwacht dat ze iets zeggen over mijn transformatie. Maar dat hoeft helemaal niet. Ik probeer mijn onzekerheid niet de boventoon te laten voeren, maar ben het nog wel. Maar ja, onzekerheden hebben we allemaal. Ik probeer me te focussen op de mooie dingen, waar ik trots op ben.”

 

Wat zijn de grootste veranderingen na je Gastric Bypass operatie?

“Dat zijn niet de kilo’s, want ik sta bijna nooit meer op de weegschaal en eet alles wat ik lekker vind. Wel maak ik gezonde keuzes en ik ben veel zelfbewuster. Mijn mindset is de grootste verandering denk ik. En ja, nog steeds voel ik me af en toe alleen. Ik zou het gaaf vinden om iemand tegen te komen. Dat je met een partner alles kunt delen. Maar, zolang die er niet is, geef ik mijn eigen leven invulling. Ik wil niet afhankelijk zijn en geluk bij een ander vinden. Ik moet zelf gelukkig worden. Koesteren wat ik wél heb. Daar werk ik elke dag aan.”


Heb je nog een laatste tip?

“Doe onderzoek voordat je voor een operatie kiest. Luister naar podcasts, lees erover. Als je dan het besluit neemt, bedenk je dan waarom je het doet. Is dat voor jezelf of omdat een ander het verwacht? Kies voor jezelf en ga er dan ook volledig voor. Geloof dat het gaat lukken, dan komt het goed.”

Meer échte verhalen horen?

Luister hier naar andere podcastafleveringen met Floor van der Steen over haar reis naar een maagverkleining en een gezond, nieuw leven.


*Meestal is het advies om na een maagverkleining 6 keer per dag te eten. Het kan zijn dat jouw diëtist of arts iets anders adviseert en je meer of minder voeding nodig hebt. Een reden hiervoor is je gewicht en omdat je man of vrouw bent.

Validated