Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

8 ingrediënten van een gezonde routine na je maagverkleining

Een maagverkleining kan je wereld behoorlijk op z’n kop zetten. Eens? Na de operatie verandert er veel. Je lichaam werkt anders en dat is wennen. En hoewel de operatie een belangrijke stap is om af te vallen, is het niet de oplossing voor de lange termijn. Hiervoor heb je een gezonde routine nodig. In deze blog geven we dé 8 ingrediënten van een gezonde routine na je maagverkleining.

Maar voordat we delen hoe je een gezonde routine creëert…

Begrijpen we dat het lastig is om je nieuwe leefstijl op zoveel vlakken aan te passen. Toch is een gezonde routine essentieel, niet alleen door alle fysieke veranderingen, maar ook doordat je bijvoorbeeld minder voedingsstoffen opneemt. Daarom is het volhouden van gezonde gewoontes niet alleen een plus maar cruciaal voor je welzijn. Lees verder en ontdek waar zo’n gezonde routine uit bestaat.


1. Eet de juiste voeding en ga niet op dieet

Na je maagverkleining is het niet de bedoeling dat je weer aan het diëten slaat. Wat je wél wilt, is je gezond en energiek voelen door het binnenkrijgen van essentiële vitaminen en mineralen. Kies voor groente, fruit, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Blijf weg van verzadigde vetten, suiker, bewerkt en gefrituurd eten en alcohol. Na een maagverkleining is het ook extra belangrijk om op je calcium en proteïne (via voeding en supplementen) inname te letten. Zorg dat elke maaltijd uit eiwitten bestaat en neem ze als eerste zodat je genoeg binnenkrijgt voordat je vol zit. 

2. Let op portiegroottes en eet bewust

Naast 6 keer verspreid over de dag eten, zijn portiegroottes en bewust eten key na je operatie. Je verkleinde maag helpt natuurlijk om minder te eten. Toch is er nog steeds een risico op overeten en dat kan leiden tot dumping, misselijkheid of weer aankomen. Daarom is het belangrijk om zonder afleiding te eten. Eet rustig, kauw goed en leg na elke hap je bestek neer. Luister naar je lichaam en stop als je genoeg hebt gehad.

 

3. Kies voor de juiste dagelijkse supplementen

Na je operatie krijg je minder voedingsstoffen binnen omdat je minder eet. Bovendien neemt je lichaam ze ook slechter op. Om tekorten tegen te gaan, is het essentieel om dagelijks afgestemde WLS vitaminencalcium en proteïne supplementen te nemen. Kies voor supplementen voor jouw type maagverkleining zodat je aanvult wat jij nodig hebt. Weet ook dat het belangrijk is om vitaminen elke dag te nemen om je gezondheid te ondersteunen.

 

4. Blijf gehydrateerd en drink genoeg water

Water is essentieel om uitdroging te voorkomen. Te weinig water drinken kan hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid veroorzaken. Op de lange termijn kan uitdroging leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Ook heb je water nodig om voedingsstoffen in je dunne darm op te nemen. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken. Neem kleine slokjes en drink niet tijdens de maaltijd. Voelt water zwaar op je maag? Probeer dan suikervrije drankjes zonder prik of groene thee.

 

5. Houd vast aan een effectieve sport routine

Bewegen is onlosmakelijk verbonden met een gezonde routine. Het is niet alleen goed voor je gewicht, maar ook voor je spieren, botten, hart, spijsvertering en zelfs je mentale gezondheid. Wissel beweging af en kies voor cardio, krachttraining en yoga. Ook wandelen en fietsen passen perfect in een gezonde sport routine. Let wel op dat je veilig sport, passend bij wat je aankunt na je operatie.

 

6. Zorg voor voldoende slaap

Slaap is essentieel voor je lichaam. Het helpt je herstellen en weer op te laden na je operatie. Daarnaast geeft voldoende nachtrust je immuunsysteem een boost en houdt het je hormonen in balans. En dat is hard nodig om je gezonde (eet)gewoontes vol te houden. Genoeg slapen is daarom niet alleen fijn, maar prioriteit. Een vast slaapritme werkte het beste. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta ’s ochtends op een vast moment op. 

 

7. Stel kleine, haalbare doelen

Streef je naar een lang, gezond en gelukkig leven? Wil je meer ontspannen en minder stress? Dit zijn prachtige en haalbare doelen, mits je ze opdeelt in kleinere stappen. Focus je op daarom op dagelijkse acties. Denk aan groenten eten bij elke maaltijd en elk uur een mini-pauze nemen om je benen te strekken. Het zijn de kleine veranderingen die tot grote resultaten leiden.

 

8. Houd je vooruitgang bij om gemotiveerd te blijven

Vaak laten we routines varen omdat we niet direct resultaat zien. Weet dat, ondanks dat je het nog niet voelt, een gezonde routine werkt. Het helpt om je vooruitgang bij te houden. Dat werkt motiverend, zeker als je het even moeilijk hebt. Met BariBuddy krijg je die extra support om gezond te leven na je maagverkleining. Niet alleen kun je via de app je gewicht en omvang meten. In BariBuddy vind je ook gezonde recepten en challenges om gezonde gewoontes vol te houden.

 

Klaar voor jouw nieuwe gezonde WLS routine?

Deze tips zijn handvatten voor je gezonde reis na je operatie. Het is aan jou om een routine voor jou te laten werken. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk om je routine vol te houden. Denk aan meal preppen of vooraf de menukaart van een restaurant checken. En wat dacht je van vaste sportmomenten in je week prikken samen met een maatje? 

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies over een gezonde leefstijl? Neem gerust contact met ons op. Onze diëtisten staan voor je klaar.

Validated