Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Hulp bij diarree

Je maagverkleining heeft impact. Niet alleen verlies je gewicht en gebeurt er mentaal en emotioneel veel met je. Ook je lichaam moet zich aanpassen. Zo krijg je door de operatie minder vitaminen en mineralen binnen dat invloed kan hebben op je stoelgang. Diarree komt daardoor vaak voor na een maagverkleining . Waarom je last krijgt van diarree en wat ertegen helpt, ontdek je in deze blog.

Wat is diarree?

Bij diarree is er sprake van dunne poep. Je dikke darm haalt vocht uit je ontlasting waardoor je niet uitdroogt. Als poep te kort in je darm blijft zitten, heeft je dikke darm niet genoeg tijd om het vocht eruit te halen. Daardoor is je ontlasting vochtig en dun als het je lichaam verlaat. Kortom: je hebt diarree.


Hoe herken je diarree?

  • Je poep is erg dun
  • Je moet meerdere keren per dag naar het toilet
  • Je behoefte om naar de wc te gaan, komt plotseling op
  • Het is moeilijk je ontlasting op te houden
  • Je hebt last van buikpijn of buikkrampen


Waardoor ontstaat diarree na je maagverkleining?

Door je maagverkleining is je spijsverteringsstelsel aangepast. Dat maakt het lastiger om voedsel op te nemen en te verteren.


Zo heb je in het geval van een Gastric Bypass geen pylorus meer. De pylorus is de sluitspier tussen de maag en de dunne darm. Terwijl je maag het eten vloeibaar kneedt, blijft de sluitspier gesloten. Pas als het eten fijn genoeg is, gaat de pylorus af en toe open zodat kleine beetjes voedsel in je dunne darm komen. Zonder pylorus gaat voedsel dus te snel en in één keer naar de dunne darm. Dat noemen we een vroege dumping . Je dunne darm neemt de taak van de maag over en voegt alsnog vocht aan het eten toe om het vloeibaar te maken. Daardoor raken je darmen voller en opgeblazen. Dit kan zorgen voor diarree.


Je kunt ook last hebben van een virus of bacterie, bijvoorbeeld door besmet of bedorven voedsel. Je darmen gaan hard aan het werk zodat de indringer via poep je lichaam verlaat. In dat geval is er sprake van acute diarree. Dit duurt vaak maar even.


Wat kun je doen bij diarree na je maagverkleining?

1. Eet genoeg vezels

Vezels nemen vocht op vergelijkbaar met een spons. Als je diarree hebt, helpen vezels het teveel aan vocht op te nemen waardoor je ontlasting minder dun wordt. Daarom is het zo belangrijk om ook bij diarree genoeg vezels binnen te krijgen. Ze zitten in groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, aardappels, noten en zaden.


Vind je het lastig om voldoende vezels te eten na je maagverkleining? Neem dan FitForMe Vezel Complex als aanvulling op je voeding. Hiermee verhoog je je dagelijkse vezelinname en draag je bij aan de gezondheid van je darmen.


Eet je meer vezels dan je bent gewend? Of neem je meer dan 20 gram vezels per dag? Het advies is dan om vezelinname rustig op te bouwen en de hoeveelheid vezels te verspreiden over de gehele dag.


2. Laat vruchtensappen staan

Fruit zit boordevol voedingsstoffen en is hartstikke gezond. Daarom is het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Maar, in fruit zitten ook suikers. Als je teveel suikers binnenkrijgt, wordt het aantal fruitsuikers in je darmen te hoog. De fruitsuikers trekken dan vocht aan. Hierdoor wordt je ontlasting dunner en kan diarree ontstaan.


Direct na je operatie eet je vloeibare en fijngemalen producten voordat je weer overgaat op vaste voeding. We begrijpen dat je daarom voor vruchtensap kiest in plaats van fruit. Toch zitten er veel fruitsuikers in vruchtensappen. Laat ze daarom zoveel mogelijk staan als je last hebt van diarree.


3. Beperk zoetstoffen

Je darmen nemen sommige zoetstoffen nauwelijks op. Ze komen in de dikke darm terecht waar ze vocht aantrekken. Dat kan zorgen voor diarree. Daarom is het slim om eten en drinken met zoetstoffen te beperken als je diarree hebt.


Heb je meer hulp nodig?

Wil je meer weten over diarree na je maagverkleining, voeding of je gezondheid? Onze diëtisten helpen je graag. Neem contact met ons op of maak een afspraak met onze diëtist voor een gratis, persoonlijk adviesgesprek.


Helpen bovenstaande tips niet? En heb je langer dan 2 weken aanhoudende diarree? Neem dan contact op met je huisarts.

Validated