Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Aangekomen na je maagverkleining? Dit is waardoor het komt en wat je ertegen doet

Ongeveer een jaar na de operatie kun je weer meer ghreline aanmaken. Dit hormoon geeft je hersenen een seintje als het tijd is om te eten. Hoe meer ghreline je produceert, hoe meer je kunt hunkeren naar voeding. Ook kun je aankomen door te vervallen in oude eetpatronen en een verhoogde calorie-inname. Daarnaast kunnen overeten, te weinig bewegen, stress en psychische klachten als depressies leiden tot overgewicht.

Help, ik kom aan?

Een maagverkleining is nog steeds de meest effectieve manier om obesitas en overgewicht te verhelpen. Helaas kun je ook weer aankomen na de operatie. Dat gebeurt meestal binnen 10 jaar na de ingreep, waarvan de meeste mensen na 2 jaar zwaarder worden. De kans om aan te komen na een Gastric Sleeve is groter dan bij een Gastric Bypass.Toch is het lastig te zeggen, omdat ieder mens verschillend is en anders reageert op de operatie.


Waardoor kom je aan na een maagverkleining?

Ongeveer een jaar na de operatie kun je weer meer ghreline aanmaken. Dit hormoon geeft je hersenen een seintje als het tijd is om te eten. Hoe meer ghreline je produceert, hoe meer je kunt hunkeren naar voeding. Ook kun je aankomen door te vervallen in oude eetpatronen en een verhoogde calorie-inname. Daarnaast kunnen overeten, te weinig bewegen, stress en psychische klachten als depressies leiden tot overgewicht.


Wat kun je doen om niet aan te komen of weer af te vallen na een maagverkleining?

Dat je weer zwaarder kunt worden na een maagverkleining, betekent dat de operatie geen quick fix of eindoplossing is. Om een gezond gewicht te behouden heb je een gezonde leefstijl nodig. Een leefstijl die bij je past en je makkelijk kunt volhouden. Deze effectieve tips helpen daarbij:


Let op wat je eet

Als je op gewicht wil blijven, zul je allereerst op je voeding moeten letten. Het gaat daarbij niet alleen om kleine porties, maar ook om de juiste voeding. Denk aan groenten en fruit, magere proteïnebronnen zoals kip, mager rundvlees, vis en eieren, volkoren producten en zuivel. Pas op met alcohol en vruchtensappen, die bevatten veel verborgen calorieën en suikers. Ook in lightproducten zitten toegevoegde stoffen en zijn daarom niet de beste keuze. Veel mensen onderschatten wat ze eten op een dag. Daarom is het slim om een eetdagboekje bij te houden als je merkt dat je bent aangekomen.

Meer weten? Hier vind je een voorbeeld van een gezond eetschema na een Gastric Bypass.


Neem elke dag WLS multivitaminen

Vitaminen en mineralen zijn niet alleen belangrijk voor allerlei lichamelijke functies. Ze hebben ook invloed op je stemming en hormonen. Na een maagverkleining eet je minder en neem je minder vitaminen en mineralen uit voeding op. Daarom heb je elke dag afgestemde WLS multivitaminen nodig. In een WLS vitamine zit alles wat je nodig hebt om je gezondheid te ondersteunen en je lijf en mind in balans te houden.


Blijf in beweging

Hoewel voeding de belangrijkste factor is voor gewichtsverlies- en behoud, is beweging een waardevolle aanvulling. Door te sporten verbrand je calorieën, ondersteun je je metabolisme en bouw je spieren op. Bovendien maak je door beweging endorfine aan. Dit hormoon zorgt voor geluksgevoelens én dat maakt de kans op overeten kleiner. Zorg voor een mix van krachttraining, cardio en flexibiliteit. Maar onderschat ook wandelen niet!


Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is niet alleen nodig om te herstellen en je energie en humeur op peil te houden. Slaapgebrek rommelt ook met je hormonen; je maakt minder leptine aan dat aangeeft dat je genoeg hebt gegeten, en meer ghreline dat je eetlust aanwakkert. Ook ben je door te weinig slaap gevoeliger voor emotionele eetbuien. Slecht slapen kan echt leiden tot overgewicht dus neem je nachtelijke uurtjes serieus.


Vermijd stress

Door langdurige stress maak je te veel cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat suiker in je lichaam vrijkomt en naar het bloed gaat. Verbruik je deze suiker niet, dan sla je het op als vet onder invloed van insuline. Ook slecht slapen en een opgejaagd gevoel zijn effecten van een te hoog cortisol. En dat leidt sneller tot snaaien en gewichtstoename. Vermijd stress daarom zoveel mogelijk om op gewicht te blijven: in deze blog  lees je hoe je dat doet.


Blijf gemotiveerd

Wil je voorkomen dat de kilo’s er weer aan vliegen? Dan is het belangrijk om je gezonde routine vol te houden. Klinkt simpel, maar dat is het in werkelijkheid lang niet altijd. Zorg voor support om gemotiveerd te blijven. Ga sporten met een vriend(in) en sluit je aan bij een community. Volg je vooruitgang door je gezonde doelen bij te houden met een app zoals BariBuddy.  Zo wordt gezond leven niet alleen makkelijker maar ook leuker.


Hulp nodig?

Ben je aangekomen na je maagverkleining? Weet dat je altijd om hulp kunt vragen. Onze diëtisten zijn gespecialiseerd in voeding na een maagverkleining en kijken graag mee naar jouw persoonlijke situatie. Plan hier een gratis telefoongesprek in.


Download BariBuddy

BariBuddy is dé app na je maagverkleining. Download de app gratis en krijg direct toegang tot gezonde recepten en tools om je gezonde leefstijl makkelijk vol te houden. 

Validated