Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

6 tips bij verstopping van je darmen

Na je maagverkleining verandert er veel. Niet alleen mentaal, ook je lichaam moet wennen. Zo krijg je na de operatie minder voedingsstoffen binnen en dat kan invloed hebben op je stoelgang. Daarom komt verstopping regelmatig voor na een maagverkleining . Wat verstopping precies is en wat je ertegen doet, vertellen we in deze blog.

Wat is verstopping?

Bij verstopping (ook wel obstipatie genoemd) lukt het niet goed om te poepen. Poep blijft te lang in je dikke darm zitten. Je dikke darm haalt vocht uit je ontlasting zodat je niet uitdroogt. Maar als poep te lang in je dikke darm blijft, neemt je darm teveel vocht uit poep op. Je ontlasting kan hard en droog worden wat het lastig maakt om naar het toilet te gaan. We spreken dan van verstopping.


Hoe herken je verstopping?

  • Je kunt minder vaak naar de wc dan normaal
  • Je hebt last van buikpijn of buikkrampen
  • Je buik voelt hard en opgezet aan
  • Je ontlasting is hard en droog
  • Je poept 3 keer per week of minder


Waardoor ontstaat verstopping na je maagverkleining?

Verstopping kan verschillende oorzaken hebben:

  • Te weinig drinken
  • Te weinig bewegen
  • Niet naar het toilet gaan bij aandrang
  • Teveel stress
  • Onvoldoende vezels binnenkrijgen


Wat kun je doen bij verstopping?

1. Drink voldoende

Door genoeg te drinken, maakt het vocht je ontlasting zachter. Daardoor kun je makkelijker naar de wc. Zorg dat je minimaal 1,5 liter vocht per dag binnenkrijgt. Het liefst water, thee of suiker- en koolzuurvrije drankjes.


Vind je lastig om voldoende te drinken omdat je het simpelweg vergeet? Het helpt om altijd een flesje water bij de hand te hebben en in het zicht te leggen. Of zet herinneringen in je agenda of telefoon om vaste drinkmomenten in te plannen.


2. Beweeg regelmatig

Als je weinig beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. Daardoor blijft poep langer in je dikke darm dan nodig. Wandelen of een stukje te fietsen stimuleren je darmen al om aan de slag te gaan. Probeer daarom minstens een halfuur per dag actief te bewegen.


3. Ga naar de wc als je moet

Aandrang is het gevoel dat je moet poepen. Als je dit gevoel negeert en je poep te lang ophoudt, wordt de ontlasting in je darmen droger en harder. Dat kan het lastiger maken om op een later moment te poepen. Voel je dat je naar het toilet moet? Stel het dan niet uit en ga direct.


4. Ontspan meer

Ben je gespannen? Je darmen reageren daar vaak meteen op. Door stress gaan ze in rusttoestand waardoor ze minder energie gebruiken voor je spijsvertering. Zo komt er meer energie vrij voor je spieren en hersenen als reactie op de spanning. Pas als er je weer rustig bent, gaan je darmen aan het werk. Daarom is ontspanning zo belangrijk. Dat zit soms in de kleine dingen: een wandeling in de natuur, een warm bad of tuinieren.


5. Zorg voor de juiste zithouding op de wc

De moderne wc-pot zit best fijn, maar zorgt wel voor een knik in het laatste stukje van je darm. Daardoor komt je ontlasting er moeilijker uit. Door een gehurkte houding maak je de weg in de darm helemaal vrij en kan je makkelijker poepen. Voor een goede houding op de wc helpt een krukje onder je voeten.


6. Eet genoeg vezels

Vezels nemen vocht op als een spons. Hierdoor wordt vocht vastgehouden in je darmen. Dit vocht maakt je ontlasting zachter, waardoor je makkelijker kunt poepen. Ook zijn vezels voeding voor de goede bacteriën in je darmen. Daarom is het essentieel om voldoende vezels te nemen. Ze zitten in groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, aardappels, noten en zaden.


Vind je het lastig voldoende vezelrijk te eten? Neem dan FitForMe Vezel Complex als aanvulling op je voeding. Hiermee verhoog je je dagelijkse vezelinname en draag je bij aan de gezondheid van je darmen.


Hulp nodig?

Heb je nog vragen over verstopping, voeding of je gezondheid? Onze diëtisten zijn gespecialiseerd in maagverkleiningen en helpen je graag. Contact ons dan of maak een afspraak met onze diëtist voor een gratis, persoonlijk adviesgesprek.


Helpen bovenstaande tips bij verstopping niet of houden je klachten langer dan 2 weken aan? Raadpleeg dan je huisarts.

Validated