Dankzij de juiste ondersteuning,
voel ik mij prettig bij mijn levensstijl

Wat is veganisme?

Veganisme is een leefwijze waarbij op geen enkele manier gebruik wordt gemaakt van dieren en van producten die afkomstig zijn van dieren. Zo eet een veganist geen vlees, vis, schelpdieren en gevogelte. Ook worden geen producten als eieren en zuivel gegeten, dit in tegenstelling tot vegetariërs. Verder gebruiken de meeste veganisten ook geen voorwerpen en producten die van dierlijke materialen zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn leer, cosmetica, medicijnen en dergelijke. Veganisme is dus een leefstijl die zich niet alleen tot de voeding beperkt.
Gratis startpakket

Extra aandacht voor vitamines

Een veganistische voeding bestaat uit alleen maar plantaardige producten. Vlees, vis, zuivel en eieren worden niet gegeten. Deze producten vormen echter een belangrijke bron van vitamine B12, eiwit, ijzer, calcium, vitamine A, vitamine D en omega 3. Sommige van deze voedingsstoffen komen niet of nauwelijks in plantaardige producten voor. Daarom dienen veganisten extra op hun vitamine en mineralen inname te letten.

Voedingsstoffen die extra aandacht verdienen

 • Vitamine B12
  Vitamine B12 is de vitamine die de meeste aandacht vereist. Dit komt omdat alleen de dierlijke vorm van vitamine B12 werkzaam is in het lichaam. Vitamine B12 zit in vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Het zit ook in enkele plantaardige producten, maar in een vorm die niet herkend wordt in het lichaam. Een veganist doet er dan ook goed aan om een vitamine B12 supplement te gebruiken als aanvulling op de voeding.

 • Eiwit
  Een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam is eiwit. Het bestaat uit kleine deeltjes, zogenaamde aminozuren. Het lichaam kan sommige aminozuren zelf maken. Andere moeten via de voeding in het lichaam komen, dit zijn de essentiele aminozuren. Een veganist moet goed letten op het soort eiwit in de voeding. Alleen soja bevat alle essentiele aminozuren. Plantaardig eiwit heeft een lagere eiwitkwaliteit dan dierlijk eiwit. De dagelijkse aanbeveling is daarom ook hoger voor veganisten. Een veganist kan zorgen voor voldoende eiwit door veel eiwitrijke, plantaardige producten te eten zoals soja, brood, noten, bonen en linzen.

 • IJzer
  Net zoals eiwit kent ook ijzer twee vormen. Namelijk ijzer van dierlijke afkomst, heemijzer, en plantaardig ijzer, non-heemijzer. Omdat uw lichaam plantaardig ijzer minder goed opneemt, ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor veganisten hoger. IJzer zit voornamelijk in vlees, vis, brood, aardappelen en groente. Uw lichaam neemt een deel van het ijzer uit de voeding op. Ijzer is van belang voor het zuurstoftransport door rode bloedcellen.

 • Calcium
  In de Nederlandse voeding zijn melk en melkproducten de belangrijkste leveranciers van calcium. Goede plantaardige calciumbronnen zijn brood, groene groente, peulvruchten en diverse noten en zaden. Alleen zijn de hoeveelheden calcium in deze plantaardige producten veel lager. Zo zou een veganist om net zoveel calcium binnen te krijgen als in een glas melk zit, ruim 400 gram groenten moeten eten, of 20 volkoren boterhammen. Het is om deze reden als veganist veel lastiger om via de voeding aan de dagelijkse aanbevelingen te voldoen. Calcium Plus van FitForMe kan hiervoor uitkomst bieden en gebruikt worden als aanvulling op de voeding.

 • Vitamine A
  Vitamine A (ofwel retinol) is een vetoplosbare vitamine. Het grootste gedeelte hiervan komt binnen via de voeding. Vitamine A zit onder andere in melk, ei en vlees. Het menselijk lichaam kan het ook zelf maken uit provitamine A, ook wel (beta)caroteen genoemd. Het geeft kleur aan oranje en gele groente- en fruitsoorten. Worteltjes zijn een goed voorbeeld hiervan. Van deze caroteen wordt zo’n 30% opgenomen. Van vitamine A van dierlijke afkomst wordt 90% opgenomen. Per dag heeft u ongeveer 800-1000 mcg vitamine A nodig.

 • Vitamine D
  Ook vitamine D behoort tot de vetoplosbare vitamines. Met de voeding kunt u het alleen binnen krijgen uit dierlijke bronnen, met name uit zuivel en eieren. Ook maakt uw lichaam vitamine D aan in de huid, onder invloed van zonlicht. Daarom wordt aangeraden dagelijks zeker 15 minuten naar buiten te gaan, waarbij in ieder geval het gezicht en de handen onbedekt zijn.

 • Vitamine B2
  Vitamine B2 zit vooral in melk, melkproducten, vlees, groente, fruit, graanproducten en noten. Met een gevarieerde voeding krijgen ook veganisten voldoende vitamine B2 binnen.

 • Omega 3
  Tot slot nog een belangrijke voedingsstof die nauwelijks in de voeding van veganisten voorkomt: omega-3 vetzuren. Visolie bevat de essentiële omega-3 vetzuren. Deze vetzuren komen maar in zeer beperkte mate voor in plantaardige vorm, zoals walnoten, raapzaadolie, lijnzaadolie en sojaolie. Dit is echter niet voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen via de voeding. Omega-3 is onder andere goed voor hart en bloedvaten.